Curriculum Vitae

21ste eeuw C.V. van de documentair theatermaker Dominic van Vree

Beroep: theatermaker en cultureel producent
Woont: in Leermens, Groningen                            

2001-heden

Theater De Steeg: een productiehuis voor jongerentheater in Groningen en Drenthe.

Artistiek Leider van 2003-2009 en betrokken bij 12 voorstellingen, waaronder:

Schrijver en producent van Marc en John, een locatievoorstelling over de moord op John Lennon, november 2005.
Researcher en schrijver van De Mentormonoloog, een stuk over intimiteit en angst; voor docenten van het voortgezet onderwijs, gebaseerd op een tragische gebeurtenis, een zelfmoord door een leerling,  op een middelbare school in Zeeland. 2008.
Producent
van Vite Sospese, een voorstelling in samenwerking met Teatro di Nascosto (Volterra/Italië) over-  en met illegale vluchtelingen en asielzoekers. 2006

Productiewerkplaats De prins van Groningen, de theaterwerkplaats voor professionals en amateurs in Groningen.

Schrijver van drie documentaire kerstvoorstellingen (2007/2008 en 2009), Lutje IJE en De Hond, De Klokkenluider en De Jongen met de Zwavelstokjes over achtereenvolgens de historische moord door IJe Wykstra op 4 politiemannen in 1929, de bouwfraude in het Noorden in de jaren ?90 van de vorige eeuw en de brandstichter van ?t Zandt (2007) 

De Noorderlingen, de vooropleiding theater voor jongeren van 12 tot 20 jaar in Groningen.

Research en schrijver van de voorstelling It Wasn?t Me,2007, door de productiegroep van de Noorderlingen en Koen Jansen (1966) en Elsje de Wijn (1944). Regie: Hand Man in ’t Veld.
Een voorstelling over geweld, schuld, straf  en vergeving. Gebaseerd  drie maanden werken bij de jeugdpolitie Delfzijl

Jeugdtheaterschool Groningen,een door de provincie Groningen gesubsidieerde  productiegroep.

Schrijver van De Stad ontmaagd, een voorstelling over de moord op een kraker en de ontruiming van het laatste grote kraakpand in Groningen, het WNC pand, in 1990.

De stichting Kronkels door Fivelingo , een culturele stichting in het Hoogeland van Groningen.

Schrijver van een artistiek masterplan voor de theatrale verbeelding van het boek De Nieuwe Man van Thomas Rosenboom  in twee  uitvoeringen; een locatievoorstelling in de zomer 2012 en een kleinschalige Groningstalige voorstelling  op (kleine) cultuurpodia in het seizoen 2012/2013.

Heden

Festival Terug naar het Begin, een initiatief van de Stichting Oude Groninger kerken       

Speler en schrijver  van de voorstelling Verdwaald Verlangen. In deze voorstelling worden verhalen verteld over het leven van de moeder van Dominic van Vree;  een leven dat dramatisch verandert als zij dement wordt.  In de voorstelling wordt gezongen en gemusiceerd. Verdwaald Verlangen was een van de hoogtepunten van het festival Terug naar het Begin 2011

Schanstheater een initiatief van theater De Molenberg en cultuurfabriek  IVAK

Schrijver van het stuk De Rattenvanger van de Zijlen, een hommage aan de gebroeders Grimm  (24-12-2012 is het 200 jaar geleden, dat hun eerste sprookjesboek uitkwam) . Première 23 december.  De voorstelling is ook een opmaat naar de voorstelling De Laatste Vriend van Napoleon.


In ontwikkeling

De gemeente Delfzijl  

Ontwikkelen en uitvoering  artistiek plan  voor een voorstelling over het Ontzet van Delfzijl, november 1813/mei 1814, in 2014 dus tweehonderd jaar geleden.
werktitel: De Laatst vriend van Napoleon

De Nationale politie, afdeling cybercrime

Opdracht: het ontwikkelen en schrijven van een preventieve, educatieve theatervoorstelling voor ouders en kinderen over seksuele intimidatie op internet (grooming) op basis van verhoor- en gehoorverslagen van de afdeling zeden, Groningen. Titel: Ons Kind Niet