De Terugkeer

In voorbereiding. De Terugkeer, een theatrale vertelling. Opnieuw een documentair verhaal en opnieuw met Hesther le Grand en Niels Smit Duyzentkunst en producent Geert Lameris en Minke van der Velde. De voorstelling De Terugkeer is de eersteling van De Stichting Documentair Theater.

De Terugkeer is een voorstelling over oorlog, verwerking en herdenken en een statement over vluchtelingen, vroeger en nu. Het begint bij verhaal van mijn vader die terugkeert naar de plek waar hij, toen vijftig geleden, als dwangarbeider van de Duitsers werkte. In Altenburg. Deze confrontatie met de pijnlijkste episode uit zijn leven zorgt ervoor, dat hij uiteindelijk woorden kan geven aan zijn ervaringen en de oorlog een plek kan geven en laten rusten. Hij schrijft het boekje “Er kwam een spoorkaartje van het arbeidsbureau.”

Dit boekje vormt het begin van een zoektocht door zijn zoon, door mij. Een zoektocht naar de invloed van de oorlog op het leven van mijn vader. Het blijkt een verhaal vol verrassingen, een verborgen liefdesgeschiedenis met onverwachte wendingen en onthullende geheimen.  

Deze voorstelling zal gespeeld worden tijdens het festival Terug naar het Begin  2013 en krijgt een officiële première op 22 september 2013 in herdenkingscentrum Kamp Westerbork

Een enthousiast en betrokken bestuur heeft zich opgeworpen om, samen met Geert Lameris en mij, de randvoorwaarden voor mijn documentaire theaterproducties te realiseren.
Theaterman Thom van der Goot, secretaris van de Universiteit Amsterdam Mieke Zaanen, journalist Sietze van der Hoek en communicatiestrateeg bij de Vrije Universteit Annet Bol ondersteunen ons, adviseren en zoeken met ons naar speelmogelijkheden en financiën.