Iets Dat Niemand Weet

www.ietsdatniemandweet.com

December 2012

Iets Dat Niemand Weet

Wij, Bureau Geert Lameris en ik, hebben een nieuw project.
Een project waar ik lange tijd, als onbezoldigd politieman, research voor deed. Het gaat om een vorm van Cybercrime: Grooming.

Het project heet Ons Kind Niet en bestaat uit de voorstelling Iets dat niemand weet, een nagesprek, lesmateriaal en voorlichting.

Het stuk Iets Dat Niemand Weet wordt gespeeld door Albert Secuur, Karisha Albers en Dorine Niezing.  De tekst en regie zijn van mij.

De eerste repetitieperiode was in oktober 2012, daarna twee try outs en het maken van het lesmateriaal.
De try-out hebben goed materiaal opgeleverd. De voorsteling komt, terecht, hard aan; vooral bij ouders. 
We gaan de voorstelling voor jongeren nog iets aanscherpen, iets minder tekstueel, iets meer actie, meer noog laten zien, hoe het werkt.
De ontwikkeling van het lesmateriaal is in volle gang.
Het is heel interessant om met de politie samen te werken. Er zijn heel veel betrokken en verstandige politiemensen.  


De tweede repetitieperiode begint in eind januari 2013. Het stuk gaat op 14 februari in première.
Vervolgens spelen we Iets dat niemand weet op ouderavonden van basisscholen en voor scholieren van 13,14,15 jaar in Groningen, Friesland en Drenthe.


Grooming is seksuele intimidatie van minderjarigen door volwassenen op internet. Volwassen mannen doen zich op de sociale media voor als gelijkwaardige jonge jongens en proberen  meisjes in hun macht te krijgen. Wat daarna gebeurt tart elke beschrijving: weerzinwekkend en onbevattelijk.
In opdracht van de politie bestudeerde ik de verhoren en gehoren van dit soort zaken bij de zedenpolitie Groningen. Op basis van die research schreef ik de theatertekst.

In opdracht van Politie Noord (Groningen, Drenthe, Friesland) en het Nationale PAC (Project Aanpak Cybercrime) maken we nu deze educatieve en preventieve theatervoorstelling.

Ondanks het pijnlijke onderwerp en de moeilijkheid om een goede vorm te vinden om het hier met ouders en jongeren over te hebben, verheug ik me toch op dit project.

meer informatie over het project vind je hier